سکوت همواره عامل مهمی در ادراکات معنوی بوده و در طول تاریخ در احوالات عرفا، رهبران و انسان های وارسته سکوت و آرامش را میبینیم. به راستی چرا سکوت انقدر مهم است؟ چرا بزرگان، انسان را به سکوت دعوت میکنند؟ در ادامه به پاسخ این سوالات خواهیم رسید و همچنین اهمیت آن را بررسی خواهیم کرد. اگر بخواهیم انواع سکوت را مورد بررسی قرار دهیم، میتوانیم ان را به دو نوع سکوت زبانی و سکوت ذهنی تقسیم کنیم.
بیشتر بخوانید:
ارتباط با ارواح از طریق متافیزیک
سکوت زبانی:
سکوت زبانی که مقدمه سکوت ذهنی است، همان کنترل زبان است. بسیاری از مشکلات ناشی از دهانی است که بی موقع و بیجا باز میشود. همین مشکلات به جان ذهن شما میافتد و این گونه میشود که همواره درگیر حواشی و مسائل بیاهمیت هستید. اگر بتوانید به اندازه و به موقع صحبت کنید، خود مقدمه سکوت ذهنتان را فراهم میکنید. همین حالا از خودتان بپرسید، چند درصد چیزهایی که به انها فکر میکنم، ارزش فکر کردن دارند؟
سکوت، قدرت است!!!
نمیدانم چطور میتوانم حقیقت این جمله را به شما منتقل کنم؛ اما این جمله تمام چیزیست که باید از این مقاله دریافت کنید. لطفا این جمله را تا پایان مقاله، گوشه ذهنتان داشته باشید. کنترل زبان شروع خوبی برای سکوت ذهن است.
بیشتر بخوانید:
سکوت کشنده در متافیزیک چیست؟
سکوت ذهنی:
سکوت ذهنی همانطور که از نامش پیداست، به معنی ذهنی ارام و ساکت است. ذهنمان همواره با شرطی سازی های گوناگون، قضاوت ها، حواشی و… پر شده است و حتی زمانی هم که میخواهیم تمرکز کنیم و به چیزی فکر نکنیم، باز هم ناخوداگاه، چیزی ذهنمان را درگیر میکند. بسیاری از افراد میگویند هنگام مراقبه حواسمان پرت میشود و نمیتوانیم فکر کردن را متوقف کنیم. نمیشود که از ۲۴ ساعت شبانه روز ، در ۲۳ ساعت آن، ذهنمان را با انواعی از ورودی های غیرضروری و حتی مضر پر کنیم و بعد انتظار داشته باشیم در آن یک ساعتی که مراقبه میکنیم و دسترسی خیلی زیادی به ناخوداگاهمان داریم، ذهنمان سکوت و ارامش را برایمان فراهم کند. هرچه در ناخوداگاه خود بکارید، همان را برداشت میکنید. اگر سکوت و ارامش میخواهید، ورودی های ذهنتان را کنترل کنید.
بیشتر بخوانید:
حس ششم چیست؟ بررسی حس ششم از بعد متافیزیک
یکی دیگر از عوامل بازدارنده ارامش و سکوت ذهنی، تمرین حواسپرتی میباشد! در زندگی مدرن، به دلیل مشغله زیاد و کمبود وقت، انسان ها عادت کرده اند که چندین کار را همزمان انجام بدهند. مثلا هم قهوه مینوشید، هم ایمیل هایتان را چک میکنید و همزمان با آن به کارمندانتان پیام میدهید. این کار تمرین حواسپرتی است. شاید کارتان سریع تر پیش برود اما خودتان هم میدانید که از هیچ کدام چیزی عایدتان نمیشود و لذتی هم از ان نمیبرید. وقتی چندین کار را همزمان انجام میدهید، به ذهنتان تمرکز نکردن را میاموزید و آن وقت هیچ گاه به ارامش ذهنی نمیرسید؛ چون تمرکز بر یک موضوع را یاد نگرفته اید و به عبارتی هرگز در زمان حال نبوده اید.
بیشتر بخوانید:
چگونه چشم سوم خود را باز کنیم؟ فواید و خطرات فعال کردن چشم سوم
چرا سکوت اهمیت دارد؟
جالب اینجاست که بدانید ذهن به ذات ساکت است. این به این معنا نیست که فکر نمیکند یا تجزیه و تحلیل نمیکند. ذهن ما بر اساس باورها، تجربیات، ادراکات و… اتفاقات را تجزیه و تحلیل میکند و درنهایت چیزی به نام “بینش” را برای هر شخص، در یک موضوع خاص بوجود میاورد؛ اما چه کسی این باور ها،تجربیات و ادراکات را به او داده است؟؟؟ شما ( به وسیله خانواده، دوستان، تجربیات یا به هر شکل دیگری). پس این داده ای نیست که از ابتدا در ذهن شما باشد. این ذهن شماست که وزن و بار وقایع را براساس ذهنیتی که شما ایجاد کرده اید، بوجود میاورد. وقتی صحبت از وزن و بار میشود، مبحث بسیار مهمی به نام ” احساس” توجه ما را به خود جلب میکند.
بیشتر بخوانید:
آگاهی چیست؟ جهان بدون آگاهی چگونه است؟!
حال میخواهیم به اهمیت و جایگاه احساس در ذهن و ارتباط آن با سکوت ذهنی، پی ببریم. هر روزه در حال تجربه احساسات گوناگونی مانند: حس خشم، حس نفرت، حس شادی، حس ارزشمندی و… هستیم. بروز این احساسات حتی در شرایط یکسان، برای هر یک از ما متفاوت است. بطور مثال: دو فرزند یک خانواده را در نظر بگیرید، که هر دو در انجام یک کار اشتباه شریک بوده اند و وقتی مادرشان آن دو را دعوا میکند، یکی از فرزندان به شدت ناراحت میشود و گریه میکند؛ اما دیگری چندان به دل نمیگیرد، به کار خود ادامه میدهد و گستاخی نیز میکند. شرایط برای هردو یکسان بود اما واکنش های انها، باهم متفاوت بود. در یکی حس غم و پشیمانی و در دیگری حس خشم و سرکشی پدید آمد.
بیشتر بخوانید:
شیفتینگ چیست؟ راهنمای کامل شیفت کردن
درحقیقت مقوله احساس، یک شرطی سازی ذهنی میباشد. از این نکته باید به نفع خود استفاده کنید و درگیر بازی احساسات نشوید. احساسات انقدر نقش پر رنگی در شکل گیری باورها، تصمیمات، بینش ها و… دارد که فکرش را هم نمیکنید. ذهن و احساس دو رکن مهم و جدا ناپذیر هستند. اگرچه ذهن عامل حس است، اما حس معلولیست که میتواند عامل خود را به شدت بازی دهد. مراقب باشید در بازی احساسات، بازنده نباشید.
کنترل احساسات = کنترل شرطی سازی ها = کنترل ذهن ===> سکوت ذهن
سخن پایانی:
خاصیت سکوت، ارامش، شفافیت و راهگشایی است. منظورم از سکوت ذهنی، ذهنی شفاف است که مانند آیینه حقایق را همانگونه که هست، منعکس میکند و چیزی را از خارج، وارد ان حقایق نمیکند. قصد من از نوشتن این مقاله فقط، درک درستی و نادرستی چیزهایی است که با کمی تامل میتوان به آن رسید؛ اما در کمال تعجب نه تنها درستی یا نادرستی انها را تشخیص نمیدهیم، بلکه جایشان را نیز عوض کرده ایم.
بیشتر بخوانید:
عشق حقیقی چیست؟ بررسی درک عشق و نیاز
شاد و ارام باشید❤
توجه: کلیه مطالب این سایت اختصاصی میباشد. هرگونه کپی برداری و استفاده از مطالب این سایت بدون ذکر منبع و لینک به سایت شرعا, عرفا و قانونا ممنوع بوده و عملی خلاف انسانیت میباشد و به صورت جدی پیگرد قانونی به همراه خواهد داشت.