اهمیت تنفس در رشد و آرامش ذهن | اهمیت تنفس در مراقبه و تمرینات متافیزیکی

مقالات
۲ دیدگاه

تنفس جزئی جدا ناشدنی از تمارین ذهنی برای ارامش و تقویت توانایی های ذهنی می‌باشد. در ورزش هایی مثل یوگا و یا مراقبه، حرکاتی را همراه با دم و بازدم انجام می‌دهیم. حال میخواهیم بررسی کنیم که این حرکات و این تنفس ها چطور موجب آرامش و تقویت ذهن ما می‌شود. لطفا تا انتهای این مقاله با علی لند همراه باشید.

بیشتر بخوانید:
سکوت ذهنی چیست؟ اهمیت سکوت در زندگی

تنفس آگاهانه ارتباط مستقیمی با حفظ هشیاری و تمرکز دارد. دقیقا همان چیزی که در یوگا و مراقبه و ورزش های دیگر به دنبال آن هستیم. ساده ترین حالت مراقبه را که یک جا نشستن و توجه به تنفس خود می‌باشد را در نظر بگیرید. هنگامی که به هیچ چیز فکر نمی‌کنید و توجه خود را به تنفستان می‌دهید و بدنتان را نیز درحالت سکون قرار داده اید، هماهنگی کاملی بین ذهن و بدن شما ایجاد می‌شود. ذهن در این حالت خنثی است و بدن نیز کاملا آرام است. در اینجاست که مسیر جدیدی برای ارامش و الهامات باز می‌شود. اگر دقت کرده باشید وقتی ذهنمان خیلی مشغول است و یا نگران هستیم، مدام از این طرف به آن طرف قدم می‌زنیم. در این حالت ذهن می‌خواهد بین ساز و کار خودش و بدن هماهنگی ایجاد کند؛ پس شما را وادار به حرکت می‌کند.

بیشتر بخوانید:
چگونه مدیتیشن کنیم؟ بهترین و ساده ترین روش انجام مراقبه

در حقیقت آن خود تنفس نیست که موجب آرامش می‌شود بلکه ثمرات ان است. تنفس به شما کمک می‌کند که به چیزی فکر نکنید و ذهنتان را آرام کنید و به قولی هشیاری شما را از دیگر مسائل که در روز با آن درگیر هستید به حالت خنثایی و بی ذهنی می‌برد. البته از این نکته نیز نباید غافل بود که حیات همه اعضا از جمله مغز به وجود اکسیژن وابسته است و قطعا با چند دم و بازدم عمیق، اکسیژن و خون رسانی، بهتر به مغز انجام می‌شود . پس علل و مزایای تنفس از منظر پزشکی نیز بی‌ شمار است. اما ما در این مقاله بیشتر به علل متافیزیکی این موضوع می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید:
مدیتیشن چیست؟ بررسی تاثیر مراقبه بر روی افراد

حال این سوال مطرح می‌شود که حرکات کششی و حرکات خاصی که در مراقبه، همزمان با دم و بازدم عمیق انجام می‌شود، چگونه موجب تقویت ذهن می‌شود!! جواب اصلی در هماهنگی بین ذهن و بدن می‌باشد. همه اعمال فیزیکی ما ناشی از یک متافیزیک (یک عقیده، یک حس یا…) در پشت آن است. برای مثال وقتی خشمگین می‌شویم فریاد می‌زنیم. اما چه کسی گفته راه درست ابراز خشم، فریاد زدن است؟ آن هم درحالی که یوگی ها، یوگینی ها و مراقبه گر ها راه های خیلی بهتری برای کنترل خشم پیشنهاد می‌کنند. جالب است بدانید فریاد زدن و یا فحش دادن شاید موجب تخلیه روانی شود، اما در واقع موجب سرکوب احساسات در شما می‌شود. آن احساس و هر انچه که مربوط به آن است در واقع در شما حل و هضم نشده است. بلکه فقط با داد و فریاد از آن فرار کرده اید. این مثال فقط یک نمونه از عدم هماهنگی ذهن و بدن بود که در بین همه ما رایج است و به عنوان یک واکنش طبیعی در بین ما جا افتاده است. همین رفتارهای غلط موجب می‌شود که ما مدام پریشان باشیم و بدنبال آرامش ذهن بگردیم. خودمان با دستان خودمان چیزی که از ابتدا داشته ایم را از خود گرفته ایم!!!

بیشتر بخوانید:
آموزش کامل و صحیح مدیتیشن و مراقبه

همراهان گرامی، ارتباط میان ذهن و بدن هیچ ربطی به وجود چاکراها ندارد. در همین دانشنامه، وجود چاکراها با دلایل علمی و منطقی (توسط علی بیک میرزایی) رد شده است. با در نظر داشتن این نکته به سراغ نکته بعدی می‌رویم. علاوه بر هماهنگی ذهن و بدن، حرکاتی که ما در تمارین مختلف داریم نماد هایی از قدرت، آرامش ، صلح درون و… است. در اینجا نیز دوباره ذهن وارد عمل می‌شود و آن حرکات را پردازش و برای خود معنا می‌کند. همچنین ذهنیت شما پیش از تمرین نیز بسیار مهم است. برای مثال: می‌دانید که در صورتی که به یوگا، مراقبه و تمارین این چنینی هیچ باوری نداشته باشید، تاثیری هم برای شما نخواهد داشت. پس نقش ذهن در اینجا خیلی مهم است.

بیشتر بخوانید:
ماهیت ابعاد جهان و بی بعدی | بررسی ابعاد احتمالی جهان هستی

تنفس در تمریناتی مثل یوگا و یا مراقبه، چون یک فرایند آگاهانه و تکراریست موجب حالتی مثل خلسه نیز می‌شود. حتی یکی از راه های ورود به حالت الفا، تمرکز بر تنفس است . چرا که ذهن، هشیاری کامل خود را از دست می‌دهد و دسترسی به ناخودآگاه اسان تر می‌شود. ذهن خودآگاه به این واسطه می‌تواند اطلاعاتی را دریابد که در حالت کاملا هشیار قادر به پردازش آن نبوده است. شما در مراقبه و یوگا در حال بازپس گیری چیزی هستید که آن را داشته اید، آرامش و ذهنی متعالی و بارور. اگر ذهنمان از محدودیت های ذهنی، شرطی سازی ها، ترس و نگرانی و… به دور بود، قطعا در آرامش و سکون زیبایی، زندگی می‌کردیم. اما چه کنیم که بشر این است. کمرنگ کردن انچه که شما را از حقیقت ذهن دور می‌کند، مسیر روشنی برای تعالی ذهن است

بیششتر بخوانید:
انواع تنفس ها برای مدیتیشن – تنفس های پیشنهادی

سخن پایانی:

با تنفس آگاهانه می‌توانید هشیاری خود را کنترل کنید و آن را به بخش های مختلفی از ذهن که خود می‌خواهید هدایت کنید. با تمرین تنفس آگاهانه می‌توانید به تمرکز عمیقی دست پیدا کنید؛ آن هم تا جایی که هشیاری شما تربیت می‌شود که به هر سمت و سو نرود. تنفس در حقیقت نوعی آگاه بودن به وجود و حیات خود نیز هست که شما را متوجه حقیقت وجودیتان می‌کند.

آگاه و آرام باشید❤

توجه: کلیه مطالب این سایت اختصاصی میباشد. هرگونه کپی برداری و استفاده از مطالب این سایت بدون ذکر منبع و لینک به سایت شرعا, عرفا و قانونا ممنوع بوده و عملی خلاف انسانیت میباشد و به صورت جدی پیگرد قانونی به همراه خواهد داشت.

مقالات مرتبط

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

ده − دو =

تازه ترین مطالب:

ویکی لند:

مطالب پیشنهادی: