ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه چیست؟

مقالات
۷ دیدگاه

تاکنون چیز های زیادی در رابطه با ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه شنیده اید؛ اما من قصد دارم تعریف جدید و جامع تری از این دو بخش مهم ذهن ارائه دهم. تعریفی مبنی بر ماهیت حقیقی ما موجودات. از شما دعوت میکنم تا انتهای این مقاله با من همراه باشید.

ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه چیست؟

ضمیر خودآگاه آن بخشی از زندگی است که شما درحال تجربه آن هستید. برای مثال: شما یک انسان هستید و به عنوان یک انسان در چرخه زندگی حضور دارید؛ پس شما با تمام انچه که مربوط به شماست، خودآگاه را تشکیل می‌دهید. ضمیر ناخودآگاه ان بخش از زندگی است که شما آن را تجربه نمی‌کنید (یک اسب، یک سنگ، یک گل و…). در واقع ضمیر خودآگاه اقتضای جسمانیت و سطح آگاهی‌ هر موجود است. اگر کالبدی نبود، خودآگاهی نیز وجود نداشت! در عین حال این خودآگاه است که ناخودآگاه را معنا می‌کند. منظور ما از خودآگاه، فردیت و موجودیت هر موجود به تنهایی است.

بیشتر بخوانید:
ضمیر ناخودآگاه چیست؟ تکتیک های تسلط بر ضمیر ناخودآگاه

خودآگاه وسیله ای‌ است برای دسترسی به امکان های موردنیاز در ناخودآگاه (خودآگاه را بطور کلی کالبد و ذهن هرموجود در نظر گرفتیم؛ اما از انجا که کالبد بدون ذهن هیچ است، ما ذهن را مدنظر قرار میدهیم). به وسیله ذهن خودآگاه، آگاهی و موجودیت معنا پیدا میکند چرا که فقط ذهن میتواند موجودیت را معنا کند (منبع: آموخته ها از علی لند). یکی از ابعاد تکامل و وجود گونه ها و موجودات مختلف نیز همین است.

برای مثال: طبیعت در بطن خود و با سازوکار طبیعی خودش، گیاهی را بوجود می‌اورد. این گیاه پیش از گیاه شدن هم جزئی از چرخه زندگی است اما حالا موجودیت ان به شکل یک گیاه معنا پیدا کرده است. حالا گیاه خودآگاه و انچه که تجربه نمی‌کند (یک انسان، یک حیوان و…)، ناخودآگاه است. این به این معنا نیست که اگر ناخودآگاه را تجربه نمی‌کنید پس وجود ندارد. بلکه فقط در سطح خودآگاه به ان آگاه نیستید. به عبارتی حتی آن بخشی که تجربه نمی‌کنید نیز، باز هم شما هستید اما کالبدتان و ذهنتان اجازه تجربه آن بخش از زندگی را به شما نمی‌دهد.

بیشتر بخوانید:
ماهیت ابعاد جهان و بی بعدی | بررسی ابعاد احتمالی جهان هستی

ناخودآگاه همه موجودات یکی‌ است و آن خودآگاه آنان است که آن ها را به موجودات گوناگون تقسیم و درک و شعور انها را از هم تفکیک می‌کند. در واقع این خودآگاه است که ناخودآگاه را معنا می‌کند. سطوح مختلف آگاهی و هر انچه در جهان وجود دارد، ساختاری را بوجود می‌اورد که ما آن را “جهان” می‌نامیم (منبع: آموخته ها از علی لند). بگذارید مثالی برای شما بزنم. یک سنگ، یک اسب و یک انسان را تصور کنید، هر یک از این موجودات به ترتیب از آگاهی و شعور بالاتری نسبت به دیگری برخوردار است (البته از دیدگاه بشر)؛ اما وجود هر یک از انها جهان را معنا می‌کند و ضروری است.

تک تک این موجودات (حتی سنگ) دارای یک ناخودآگاه واحد هستند. این خودآگاه آنان است که چیزی متفاوت از آن ناخودآگاه را برایشان پردازش میکند. خودآگاه هر یک از انان، موجودیتشان را معنا میکند؛ که این یک اسب است نه یک سنگ. شما یک انسان هستید نه یک اسب. هر یک از این سه موجود به خودآگاه دیگری (کالبد و ذهن و هر انچه اقتضای آن است ) ناآگاه است پس برای او ناخودآگاه می‌شود و وجود هر یک از انها که از آن آگاه هستند (کالبد و ذهن خودشان و هر انچه اقتضای آن است) خودآگاه می‌شود.

بیشتر بخوانید:
چگونه در دام خرافات نیفتیم؟! عوامل رواج خرافات

اینکه ما خودآگاه و ناخودآگاه را محصور به آگاهی انسان بدانیم، بسیار اشتباه است. خودآگاه را آن چیزی می‌دانیم که بروز پیدا کرده و ناخودآگاه را باورها، عادات و چیزهایی می‌دانیم که در ما نهادینه شده است. در حقیقت، ما با تمام افکار، باورها، اعتقادات و هر انچه داریم، خودآگاه را معنا میکنیم و از ناخودآگاه فاصله زیادی داریم. آنچه که ما آن را ناخودآگاه میدانیم، در واقع دسترسی به یک امکان خاص در ناخودآگاه و آوردن آن به سطح خودآگاه است؛ که وقتی وارد خودآگاه شود به شکل رفتار، عادت و… بروز پیدا می‌کند. این از درک محدود بشر است که همه چیز را حول محور خودش می‌بیند و توجهی به دیگر موجودات و ابعاد دیگر جهان ندارد. دردانه دانستن خود در عالم، توهمی بیش نیست!

اگر ناخودآگاه همه موجودات یکیست، چرا خودآگاه همه آنان در یک سطح نیست؟

همانطور که گفتیم، خودآگاه، ناخودآگاه را معنا می‌کند. این ذهن بشر است که این قیاس را انجام میدهد و گمان می‌کند که او برتر است. درحالی که چنین نیست در ساختار حقیقی ذهن، این قیاس ها پذیرفته نیست؛ که شعور ما از شعور یک درخت بیشتر است!

بیشتر بخوانید:
نقدی بر تغییر حالات روحی افراد با رفتار اشتباه | مراقب رفتار خود باشید

آگاه و آرام باشید❤

توجه: این مقاله صرفا یک نظریه توسط یکی از نویسندگان دانشنامه متافیزیک علی لند میباشد و علی لند درست بودن یا نبودن این نظریه را نه تایید و نه رد میکند. علی لند بستر مناسبی را برای نویسندگان و نظریه پردازان متافیزیک مهیا کرده است تا نظریات منطقی خود را در قالب مقاله در این سایت قرار دهند.

توجه: کلیه مطالب این سایت اختصاصی میباشد. هرگونه کپی برداری و استفاده از مطالب این سایت بدون ذکر منبع و لینک به سایت شرعا, عرفا و قانونا ممنوع بوده و عملی خلاف انسانیت میباشد و به صورت جدی پیگرد قانونی به همراه خواهد داشت.

مقالات مرتبط

۷ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

یک × 2 =

تازه ترین مطالب:

ویکی لند:

مطالب پیشنهادی: